Misschien kom jij uit een ondernemersfamilie en heb je het ondernemen met de paplepel meegekregen. Maar misschien ook niet en vind je ondernemer worden best spannend. Je hebt je expertise en je weet wat je wil gaan doen maar hoe bouw je nu een goede basis voor je onderneming?

Er zijn 5 pijlers waarop een goede onderneming gaat steunen. Zorg dus dat je die op orde hebt.

1) Zorg voor structuur in je business

Structuur in je bedrijf zal zorgen voor rust in je hoofd. Structuur in je bedrijf maken zal er voor zorgen dat je consequenter en productiever zal werken. Structuur heeft te maken met hoe je je werkweek indeelt, maar ook je mailbox en je mappen op de pc.

Als VA werk je voor verschillende klanten. Zorg er dus voor dat je werkt met vaste tijdsblokken en hou je daaraan. Ga je werkweek mooi structureren zodat je een goed overzicht hebt van wat je die week te doen staat.

Een onoverzichtelijke mailbox met gelezen e-mails die je later weer op ongelezen zet en ziet als een to-do zorgt voor veel onrust en rommel in je hoofd (en je mailbox).

Je PC organiseren is belangrijk. Zo kan je via Chrome verschillende klantprofielen aanmaken en per profiel tabbladen markeren. Zo vind je heel snel de juiste dropbox, de mailbox, website etc.

Je Pc zo organiseren scheelt je een heleboel tijd.

2) Zorg voor consequente marketing

Voor vele ondernemers, beginners of niet, is marketing een uitdaging. Jezelf uitdragen, jezelf zichtbaar en kenbaar maken is voor velen een drempel.

Toch is het uitermate belangrijk. Als klanten niet weten dat je bestaat, dan gaan ze je niet vinden.

Een website hebben is dus een must, netwerken ook en het juiste social media kanaal vinden dat voor jou werkt en daarop zichtbaar zijn…

3) Vraag hulp bij die zaken waar jij geen kaas van hebt gegeten

Als jij nu bij de vorige pijler zoiets had van BAH, ik weet niet hoe ik aan marketing moet beginnen, ik hou niet van social media dan is het aan te raden dat je hiervoor ondersteuning zoekt. Iemand die jouw website maakt, die jouw social media levendig houdt. Je neemt allicht ook een boekhouder onder de arm en dat vind je heel normaal, maar ook voor andere zaken zoals marketing die essentieel zijn voor je business, maar die voor jou teveel energie en tijd zou vragen, kan je iemand onder de arm voor nemen.

4) Zorg voor de juiste tools en systemen

Zorg dat jij werkt met tools die het werken voor verschillende klanten overzichtelijk maken. Zo kan je bijvoorbeeld Asana installeren waar je per klant een mooi overzicht kan creĆ«ren voor je to do’s. Kies voor tools waar JIJ fijn mee werkt. Er zijn intussen een hoop social media planners maar bepaal welke voor jou het beste werkt. Ben je geen fan van mailchimp maar wel van mailblue, wel werk dan met mailblue.

5) Zorg voor jezelf

Zonder jou is er geen bedrijf dus in feite zou dit niet nummertje 5 moeten zijn maar nummer 1. Zorg voor genoeg ontspanning en plan tijd in je agenda in om niet alleen IN je bedrijf te werken maar ook AAN je bedrijf. Zodat je kan groeien. Als je alleen maar werkt voor andere klanten zal jouw bedrijf stagneren en daar zal je gefrustreerd van geraken.

Heb jij nog vragen over een stevig ondernemersfundament?

Stuur me gerust een een mail: viella@onlinebusinessacademy.be