Vorige week vroeg mijn zoon of ik nog eens, for old time sake, een verhaaltje kon vertellen???? en aangezien hij al 10 is en intussen wel wat diepgang begrijpt, haalde ik een oud verhaaltje boven dat mijn mama me ook ooit vertelde en ik nooit vergeten ben…

Ik deel het graag met jullie.

Er was eens een oude Indiaan, die elke avond bij het vuur met zijn kleinzoon praatte over het leven. Op een avond vertelde hij het verhaal over de strijd tussen de zwarte en de witte wolf, de strijd die zich binnen ieder mens afspeelt.

“Jongen,” zei hij, de eerste wolf, de zwarte wolf, heet “Kwaad”. En dat beslaat alles dat gaat over angst, woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego. Deze wolf leeft in ieder mens, hem proberen te negeren heeft geen zin. En blijven zal hij ook altijd, hij hoort bij het leven.”

De Indiaan pauzeerde even, en vervolgde zijn verhaal.
Hij wilde zeker weten dat zijn kleinzoon goed luisterde, want dit was misschien wel de belangrijkste les die hij de kleine jongen wilde meegeven in het leven. Toen hij zag dat de jongen geïnteresseerd naar hem keek, ging hij verder.

“De andere wolf, de witte wolf, heet “Goed”. En die wolf staat voor vreugde, vrede, hoop, liefde, sereniteit, nederigheid, saamhorigheid, trouw, nederigheid, compassie, vriendelijkheid, waarheid, grootmoedigheid en geloof. Ook deze wolf leeft in ieder mens, al is het soms moeilijk om hem te vinden. Maar blijven zal hij altijd, hij hoort bij het leven.”

De kleinzoon dacht even na en vroeg vervolgens: “Maar grootvader, als beide wolven bestaan, en altijd in strijd zijn met elkaar, welke wolf wint dan uiteindelijk?”
De oude Indiaan antwoordde eenvoudig: “De wolf die jij voedt.”

Heb jij hier al eens bij stilgestaan? Aan jouw ‘voedingspatroon’?
Hoeveel tijd besteed jij per dag aan de zwarte wolf? Hoe vaak twijfel je aan jezelf? Hoe vaak zeg je tegen jezelf : ‘oh nee dat kan ik niet, dat durf ik niet, dat is te moeilijk, of morgen misschien….’

En aan de witte? Sta je genoeg stil bij wat je graag doet? Weet jij waar je energie van krijgt? Durf jij toegeven aan je dromen? Aan verandering? Waar ben je trots op? Wie voed jij het meeste?