Simon Sinek is één van mijn favoriete inspirerende sprekers die ik al jaren volg. Dankzij hem maakte ik kennis met een zeer waardevolle oefening. Een oefening waarmee het opzetten van je VA -ONDERNEMING absoluut BEGINT!

Om je (VA) onderneming te laten slagen is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar de kern van jezelf nl.

???? Wat is jouw drijfkracht om als VA te starten?
???? Hoe sterk is de motor die de business zal laten draaien?
???? Welke motivatie is er?
???? Waar komt de energie vandaan om te willen starten als VA?

Je gaat m.a.w. op zoek naar je WHY, je WAAROM.

???? Waarom wil je VA worden?
???? Wat drijft je tot VA?
???? Wie wil je helpen en waarom?
???? Wat zijn je wensen?
???? Hoe ziet jouw ideale leven eruit?
???? Wat zijn je verwachtingen?
???? Wat wil je bereiken?
Het grootste geheim van succesvolle ondernemers is dat zij allemaal weten WAAROM zij hun bedrijf zijn opgestart. Zij zijn zich heel bewust van hun diepste drijfveren. Hun diepste motivaties.

Met de volgende oefening kan ook jij je onderliggende drijfveren te weten komen.
De oefening gaat als volgt:

Laat iemand anders 5x waarom aan je vragen op het antwoord op de volgende vraag.

1. WAAROM 1

“Waarom wil jij (en we nemen nu dit voorbeeld) virtueel assistent worden?”

Antwoord (voorbeeld) : Ik wil meer vrijheid en flexibiliteit.

2. WAAROM 2

“WAAROM wil je meer vrijheid en flexibiliteit?”

Antwoord: Ik wil niet afhankelijk zijn van een ander mens (baas, overste) die beslist over de inrichting van mijn leven en of ik al dan niet vroeger kan stoppen met werk die dag of vakantie mag/kan nemen….

3. WAAROM 3

“WAAROM wil je zelf kunnen beslissen over de inrichting van je eigen leven?”

Antwoord: Omdat ik er altijd voor mijn kinderen wil zijn op eender welk moment ze me nodig hebben.

4. WAAROM 4

“WAAROM wil je er altijd voor je kinderen zijn?”

Antwoord: Omdat ik ze wil meegeven dat zij belangrijker zijn dan mijn werk en niet omgekeerd.

5. WAAROM 5

“WAAROM wil je ze dat meegeven?”

Antwoord: Omdat ik wil dat ze weten dat ik er altijd en onvoorwaardelijk voor hen zal zijn.

Dus in dit voorbeeld is de dieperliggende drijfveer om VA te worden niet:
ik wil meer flexibiliteit en vrijheid

Maar wel:
ik wil dat mijn kinderen kunnen meegeven dat ik er onvoorwaardelijk voor hen kan, wil en zal zijn

Door deze oefening te doen, spoor je JOUW DIEPSTE DRIJFVEREN op nl. jouw kernwaarden. Eens die waarden gekend zijn, zal het voor jou veel makkelijker zijn om keuzes te maken want jij weet immers perfect wat jij belangrijk vindt en WAAROM je bepaalde keuzes moet en nu ook kan maken.


Doe de oefening en laat me weten wat de uitkomst was. Deel het op mijn facebook, instagram of reply gewoon op dit mailtje! Ik vind het altijd super leuk te horen hoe mensen door deze oefening hun diepste motivatie ontdekken!