Elke startende ondernemer kan het allicht beamen. Een business opzetten is SPANNEND en brengt twijfels met zich mee. Wanneer is het goed genoeg? Wanneer lanceer ik? Ga ik het wel kunnen?

Door veel te spreken met collega-ondernemers maar ook door mijn ervaring als businesscoach aan VA’s kwam ik tot de vaststelling dat er een aantal fouten, of valkuilen is een beter woord misschien, steeds weer terugkwamen bij startende ondernemers.

Ik geef ze graag met je mee, zodat jij alvast ze alvast kan vermijden! ????

1. Wacht niet om te lanceren tot heel je business tot in de puntjes klaar staat.

Velen onder ons hebben een perfectionistisch kantje en dat kan er toe leiden dat het ‘nooit goed genoeg is’ bijgevolg zal er nooit gelanceerd worden, want dit kan nóg beter en dat moet nóg mooier.

Ik merk dat veel van mijn studenten erg gefocust zijn op een mooie kant en klare website. Ik kan je zeggen dat mijn website pas klaar was 3 jaar nádat ik startte als zelfstandige.
Het komt namelijk allemaal wel gaandeweg. Logo’s, social media kanalen, website,… die hoeven helemaal niet up-and-running te zijn om te starten.

Focus je beter op je netwerk en op ‘lawaai’ maken. Zorg dat mensen rondom je weten wat je doet en welke diensten je aanbiedt. Het is exact dáár dat je eerste klanten vandaan gaan komen. Niet via traffic op je website noch omdat je hét perfecte logo hebt ontworpen…


2. Luister niet teveel naar de mening van naasten maar vraag raad aan gelijkgezinden.


Het beste voorbeeld komt van mijn nicht. Zij kwam jaren geleden naar me toe om raad toen ze ook wilde starten als VA. Haar vader is boekhouder en begeleidt startende zelfstandigen. De beste raadgever. Dacht ze. Niets was echter minder waar…

Hij stond niet enkel in de rol van adviseur tegenover haar, maar ook als vader. Dat maakte dat zijn bezorgdheid de overhand nam en hij vooral het advies gaf om NIET als zelfstandig ondernemer te starten. Financiële onzekerheid, kleiner pensioen en hard werken… je kon het zo gek niet bedenken of hij probeerde haar op andere gedachten te zetten.

Tot ze kwam praten met mij… Ik bewandelde tenslotte al 8 jaar het pad van zelfstandig virtueel assistent. Ik vertelde haar over de voordelen, de nadelen, de leuke aspecten en de minder leuke aspecten. Uit ervaring.

Ze besloot uiteindelijk om de stap te zetten en ze is nu al 3 gelukkige jaren aan de slag als VA. Met een goed inkomen, voltijds werkschema én een goed pensioenplan. ????


3. Wacht niet om te lanceren tot je denkt alles te kennen.


Dit ligt een beetje in de lijn van puntje 1. Dat perfectionistisch stemmetje zal je toespreken en zeggen dat je pas mag starten als je echt álle tools van binnen en vanbuiten kent of 100% gespecialiseerd bent in een bepaalde dienst.

Ook dat mag je niet tegenhouden om te beginnen als VA. Ik ben in mijn carrière nog geen enkel klant tegengekomen die het nodig vond dat ik ALLES wist van ALLES. Zeker voor een allround VA is het niet zozeer belangrijk dat je ALLES kent maar wel dat je openstaat om te leren. Er zijn een miljoen tools op de markt, het is onmogelijk om ze allemaal te kennen, laat staan ze te beheersen. Er bestaan niet voor niet tutorials!