Wist je dat één van de grotere uitdagingen als je werkt als virtueel assistent, of als freelancer in het algemeen, het omgaan is met een mogelijks dalende omzet tijdens de zomermaanden. Dit komt omdat een aantal van je klanten allicht vakantie nemen en dus geen werk voor je hebben tijdens die periode.

Ik heb geprobeerd om een aantal tips voor je te verzamelen om je hier tegen wat in te dekken om zo de impact van een dalende omzet te verminderen:

???? Zet gedurende het jaar geld hiervoor opzij en leg als het ware een ‘reserverfonds of vakantiefonds’ aan. Dit kan betekenen dat je tijdens drukkere periodes extra hard gaat werken om die reserves op te bouwen.

???? Diversifieer je diensten en ga voor diverse klanten: Werk voor een diversiteit aan klanten en zorg voor een mix aan klanten. Klanten die je in de zomer minder werk bezorgen kunnen gecompenseerd worden door klanten die nét in de zomer het drukste zijn. Ik denk dan aan reisbureau’s, horeca, evenementensector,…

???? Zorg voor terugkerende opdrachten die gewoon doorlopen, ook in de zomermaanden. Bijvoorbeeld inplannen van social media, agendabeheer, boekhouding,…

En mocht het dan toch wat rustiger zijn in de zomermaanden dan kan je net die momenten aangrijpen om aan je EIGEN bedrijf te werken. Je website te verbeteren, je online zichtbaarheid te vergroten, blogs schrijven, etc. Je kan hier dus zaadjes planten die je allicht kan gaan zaaien in de komende zomer wanneer het weer wat rustiger dreigt te worden. ????