Misschien wist je het al, maar In België staat het beroep van Virtueel Assistent eigenlijk nog in zijn kinderschoenen. Dit wil zeggen dat er nog ontzettend veel mogelijkheden in zijn, maar het wil ook wel zeggen dat er nog een hoop misverstanden leven onder de mensen over het werk van VA.

Zal ik die even de wereld voor je uithelpen? ????

HERE WE GO!

Misverstand 1: Een Virtual Assistant is een online secretaresse

Ja, in de jaren 90 bestond het werk van een VA vooral uit administratieve taken die op afstand werden uitgevoerd. Maar intussen zijn we bijna 30 jaar verder en is ook het beroep geëvolueerd! Gelukkig maar.

Er gebeurde de afgelopen jaren een grote shift in het beroep van VA. Natuurlijk doen virtueel assistenten ook nog steeds administratief werk, maar meer en meer zijn ze daarnaast ook persoonlijke ondersteuner van andere ondernemers. Ze helpen mee om bedrijfsprocessen van allerlei aard te optimaliseren of zijn gewoon vanuit een objectieve blik een waardevolle sparringpartner.

Een virtueel assistent is vandaag de dag een gerespecteerde onafhankelijke professional die als gelijkwaardige partner langdurige samenwerkingen aangaat met ondernemers.

Vandaag de dag zijn er trouwens niet alleen administratieve VA’s, maar ook VA’s met specialisaties in alle mogelijke domeinen van een bedrijf, nl. sociale media, marketing, HR, technisch, verkoop, enz.  

Misverstand 2: Als VA beheers je alle online tools

Alle online tools?? Is dat realistisch? Mijn antwoord hierop is klaar en duidelijk.

                                                       NEE

Ik heb nog nooit iemand ontmoet, zelfs de beste IT-er van het land niet, die alle online tools kent, laat staan ermee kan werken.

Als succesvol VA is het niet nodig om te kunnen werken met alle online tools die er bestaan. Een handvol is écht genoeg.
In de praktijk zal je stilletjesaan naar eigen behoefte of omdat je klant het nodig heeft nieuwe tools leren beheersen.

Ook hier geldt het spreekwoord: less is more. Specialiseer jezelf liever in 3 online tools en gooi je hiermee op de VA markt!

Misverstand 3: Als VA ben je de klok rond beschikbaar

Net als eender welke andere ondernemer hoeft ook een Virtueel Assistent niet 24/7 bereikbaar te zijn.
Beter nog, als zelfstandig VA bepaal JIJ zelf hoe jouw werk in je leven past. Je bent je eigen baas. Je bespreekt met je klant welke uren je werkt en wanneer ze je kunnen bereiken.
Net als eender welke andere ondernemer!

Misverstand 4: Als VA moet je een specialisatie hebben

Is een Virtual Assistant een allrounder of een specialist? Het antwoord is heel simpel: het kan alle twee.

Of jij je specialiseert of werkt als allround assistent heeft vaak te maken met hoe jij als mens in elkaar zit. Sommige mensen vinden het waardevol om heel afwisselend werk te doen en zijn inzetbaar op verschillende vlakken, anderen daarentegen hebben een heel specifieke vaardigheid en voelen zich beter bij het het optimaliseren van die skill waardoor ze er experten in worden.

Het belangrijkste is om vooral dicht bij jezelf te blijven en te ontdekken wat JIJ het liefste doet!

Misverstand 5: VA is een eenzaam beroep

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag van zij, die twijfelen over het VA-ondernemerschap. Is het geen eenzame job?

Wel, dat kies je helemaal zelf.

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om je werkplek in te richten.
Hou je van rust en stilte of wil je de hele dag mensen om je heen? Jij bepaalt zelf hoe jouw werkdag eruit ziet. En, je bent zeker niet gebonden aan huis als je dat niet ziet zitten.

De mogelijkheden zijn ECHT eindeloos:

  • co-workingspaces
  • koffiebars
  • huur een kantoorruimte met een aantal andere VA’s of online ondernemers
  • sluit je aan bij een online community
  • ga werken bij je ouders thuis, of vrienden die ook thuis werken
  • combineer al de bovenstaande opties (eens Covid het toelaat tenminste…)

Je bent je eigen baas, remember?!